Брой 102

Уикенд посоки

СЪНОВИДЕНИЯ


Емил Бонев, снимка

Манастирски комплекс Успение Богородично

„Не се ужасявай, ако и всеки ден падаш и не отстъпвай от Божия път, но стой мъжествено; и, без съмнение, ангелът, който те пази, ще зачете твоето търпение. Когато раната е още нова и люта, тогава е удобно да се лекува; но застарелите и изоставени рани трудно се лекуват... Много рани остават неизлечими поради закъснение, но за Бога всичко е възможно.”
Надпис над входната врата на манастира

Една християнска история
На няколко километра от Кърджали, на юг от река Арда е разположено малкото селце Джебироглар. В края на 20-те години на XX век в него живеела Калина Кехайова, бежанка, дошла от село Чобанкьой, Беломорска Тракия. Една нощ насън й се явила Св. Богородица, която й казала, че в местността Чеира до селото трябва да се построи храм на нейно име. Благочестивата жена споделила съня си, но никой не й обърнал внимание. Два пъти след това се явила в сънищата й Богородица, като обещала да даде свидетелство на джебирогларци. И така, спазвайки заръката й, хората започват да копаят в местността Чеира на Богоявление след Великия водосвет.
Още при първата копка в пръстта, свита на руло, се показала икона на Божията майка с младенеца. При втората копка бликнала вода. Чудните знамения удивили местните, които построили на мястото параклис...
Това разказва историята, свързана с изграждането на параклиса, поставил началото на построяването на храм Успение на Св. Богородица... И продължава от май 1939 година, когато е завършен и самият храм в кърджалийския квартал Гледка.
През септември 1990 отец Боян Саръев е въдворен в тази църква. През пролетта на 2000 година, в съновидение, отец Саръев получава наставление от Божията майка на това място да изгради манастир във връзка с двехилядната годишнина от раждането на Иисус Христос. „Това място е свято – казала му Божията майка – и тук ще идват на поклонение християни от цяла България да търсят утеха и спасение! Кладенецът, който е в двора на църквата, е благословен от мен и всеки, който пие и се мие от водата му, ще намира изцеление на много болести. Ти ще съградиш манастир на мое име, а аз ще бъда покровителка на всички, които живеят и пребивават в този град!”

Още по темата - в брой 102 на списание За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година