Брой 110

Уикенд посоки

АМОРГОС. БОГАТИЯТ НА ВИНО


Бойко Йорданов, снимка

Казват, че на Аморгос размерите са обратнопропорционални на красотата. На 138 морски мили от пристанището на Пирея по посока Крит неговите едва 121 квадратни километра са побрали и драматично остри сиви скални брегове, и меки плажове с цвят на яйчен крем, и крайбрежни вирове с води, зелени като очите на русалка. И най-искрящото бяло, разбира се.
Белият цвят по принцип е характерен за Цикладските острови в Гърция, но тук той свети с особена светлина под слънцето. Вероятно заради това често наричат острова „магически“.

Аморгос е осеян с руини от предримско време. В древността, в разцвета на т. нар. Цикладска цивилизация, за която се твърди, че е по-стара от Минойската (а тя се простира някъде между 3000 и 1500 година пр. Хр.), на него имало три независими града - Миноа (в центъра), Аркесина (на юг) и Егиалис (на север), които се славели с производството на особен вид много тънък, почти прозрачен лен.
По-късно пък римските императори използвали острова като място за заточение на неудобните знатни граждани. Забавен факт е, че Аморгос се сдобива с асфалтов път едва през 1985 година. Днес главните атракции тук са виното, 550-те вида билки и историческите паметници - венецианската крепост, построена над столицата Хора, и множеството църкви-близнаци. На острова има общо 365 черкви, построени главно през Средновековието, по време на турското робство, с цел освобождаване от данъчни задължения, но и за запазване на идентичността, езика, културата и обичаите на гърците.

Още по темата - в брой 110 на списание За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година

Брой 110

Купи списанието в електронен формат