Брой 113

Уикенд посоки

СЛЕДИТЕ НА СКАЛНИТЕ ХОРА


Емил Бонев, снимка

Има места, на които много силно можеш да почувстваш как духът на миналото витае около теб. Можеш да се докоснеш до нещо вече несъществуващо, тайнствено и било. Да минеш по стъпките на велики владетели, дори да надникнеш в спалнята им. Да си представиш събития, обърнали историята на човечеството наопаки. В страната ни също има много такива места и едно от тях е Перперикон.
Не знам дали има точен момент, в който да се срещнеш с това място, не знам колко трябва да си подготвен, за да усетиш силата му. Но със сигурност всеки трябва да го посети и да докосне с пръсти останките от вековна история. Да се срещне с миналото и да се преклони пред вечността.

Краят на юли е, а по това време на годината в Източните Родопи е доста горещо. Движим се по виещия се между високи скали тесен път, след разклона за село Горна крепост. От едната страна компания ни прави Перперишката река, която, извила гръбнак, се е забързала нанякъде. А от другата сянка ни пазят скалите.
През лятото колоната от автомобили, движещи се в нашата посока, е голям. Явно броят на желаещите да посетят древния Перперикон се увеличава с покачването на температурите. Разминаваме се с няколко групи хора, които разширяват и асфалтират пътя. Бяхме предупредени, че освен археолозите и местните, които са част от екипа, в момента текат и ремонтни работи на пътя, така че не се изненадахме.
Докато пътувахме, си мислех, че може би все пак трябваше да изчета повече за мястото, където отиваме, а и за разлика от други интересни места в страната ни, за които е много трудно да откриеш информация, сайтовете в Интернет, посветени на Перперикон, са безброй. Но само след няколко минути разбрах, че това, което знаех за Перперикон, не може да ми даде представа и за половината от това, което видях, след като стигнахме в подножието на древния скален комплекс. Очакването от срещата с нещо специално и невиждано се засилваше и от пътя, който трябваше да извървим, по стръмна камениста пътека, след като оставихме автомобила си на специално създаден паркинг за посетители.

Още по темата - в брой 113 на списание За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година