Брой 126

Временно

ЗА ПЛАЖНОТО МАСЛО И КУКУВОТО ЛЯТО


Преди 10 години, в началото на лятото на 1997, Кърт Вонегът държи забележителна реч пред абсолвенти, в която формулира под шеговита форма основните си житейски съвети към младите хора. За да не правят грешките, които той е правил, и да им се случват в бъдещето предимно хубави неща.
Предлагам ти сентенциите на американския писател, като си позволявам да формулирам и свои, провокирани от мъдрия Вонегът и от впечатленията ми от отминалото българско лято. Приеми ги като скромен опит да си обясня защо много неща у нас ще се случат на “кукуво лято”. Тоест никога. Ако не направим така, че да променим живота си.

Ползвайте плажно масло
Реч на Кърт Вонегът пред американски абсолвенти

Ако мога да ви дам само един съвет за бъдещето, той ще е за плажното масло. Ползата от него в дългосрочен план е доказана от учените, докато останалата част от моите съвети нямат по-реална основа от собствения ми лукатушещ опит. Сега аз ще раздам тези съвети.
– Наслаждавайте се на силата и красотата на своята младост. Вие няма да разберете силата и красотата на вашата младост, докато не ги изгубите. Но, повярвайте ми, след 20 години, когато погледнете отново снимките си, ще си припомните по начин, който сега не можете да уловите, колко много възможности са лежали пред вас и колко прекрасно всъщност сте изглеждали. Не сте толкова дебели, колкото ви се струва.
– Не се безпокойте за бъдещето. Или се безпокойте, но знайте, че безпокойствието е толкова ефективно, колкото и опитът да се реши алгебрично уравнение чрез джвакане на дъвка. Истинските беди в живота ви ще дойдат от неща, които никога не са се появявали в обезпокоената ви глава, а ви заслепяват в 4 часа следобед на някой мързелив вторник.
– Всеки ден направете по нещо, което ви плаши.

Още по темата - в брой 126 на списание За ХОРАТА

 

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година