Брой 171

Тема За ХОРАТА

КЪДЕ ЩЕ СЕ СКРИЕШ?


Драгомир Ушев, снимка

За местата с повишена концентрация на “самотници”, за причините да избягаш и опитите да намериш себе си

Живея сред лекари. Съпругът ми е лекар, приятелите ми и неговите приятели са лекари и те според мен са най-големите реалисти. И историите, които разказват, са напълно реални. И тъжни, разбира се, като самия живот. Последната истинска история с няколко думи: приели за лечение в неврологична клиника тежкоболен клошар, без направление, без подкуп, в нарушение на всякакви норми и правила, наложени от здравната каса. Изкъпали го, настанили го в топло легло, обсипали го с внимание и само след месец той оздравял. И това е краят на тази съвременна приказка. Изписали този мъж на средна възраст, който все още изглеждал като старец, уредили му линейка, която го закарала до ... един трафопост в Младост. Това бил неговият адрес. Живеел сам, нямал си никого.

Според статистиката
Банално може би, особено на фона на статистиката, която сочи, че само в Ню Йорк бездомниците са над 10 000, или на най-новата мания, обзела московските милионери – да живеят на улицата без никакви документи и отговорности, купувайки си това право, за да се скрият от зависимостта на парите си. Не ми се иска да призная този факт, но и всички ние, все още незасегнатите от т. нар. глобализация, започваме да живеем все по-отчуждено, като вълци-единаци. Поръчваме си храна по телефона, пазаруваме онлайн. Младите хора са объркани, по-възрастните – стресирани. А на реалистите, на лекарите, за които споменах, им става все по-трудно да се борят с бездушието на т. нар. общество и да сдържат сълзите си, докато разказват тъжните си, реални истории.
Цели квартали в големите градове са населени със самотници. Те са в хипермаркетите, в клубовете, във фитнес центровете, в компютърните зали, в баровете. В градове като Москва, Лондон и Ню Йорк тенденцията е не само за приемане на тези хора, но около тях е ориентирана цяла една индустрия. Само фактът, че те имат пари, и че си търсят партньор, е напълно достатъчен за това. В тяхна услуга се откриват реални и виртуални места за запознанства; магазините предлагат единични опаковки за хранителни продукти и зареждат рафтовете си с разнообразно меню полуфабрикати; организират се срещи, пишат се книги, списания, вестници, снимат се филми.

Още по темата - в брой 171 на списание За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година