Брой 171

Нещата отвътре

ЧОВЕК, ПРИЗРАК ИЛИ МИРАЖ?


Guliver photos/AFP
, снимка

Къде се крие Бин Ладен?

Това се питат милиони хора по цял свят и нито един от тях не може да намери задоволителен отговор. Изминаха седем години в неговото издирване, а той все още е терорист Номер 1 и търсенето му е безрезултатно. Наградата от 50 млн. долара, която бе обявена за получени сведения за местонахождението на Бин Ладен, все още чака своя притежател. Доклад, разпространен във Вашингтон, цитира шефа на националните разузнавателни служби на САЩ Майк Макнийл, който твърди, че Осама в момента се намира в Пакистан, където ръководи организацията на тренировъчните лагери по границата с Афганистан. Ей Би Си съобщи, че заместник-директорът на ЦРУ Стивън Кабс е показал на президента на Пакистан Мушараф снимки от спътници, които показват бойни действия и терористични операции в граничната територия. Репортер на вестник Ню Йорк Таймс твърди, че със сигурност в момента Осама стои някъде и се подсмихва на изрезките от вестниците, които му носят сътрудниците му.

По думите на журналиста Бин Ладен безспорно е надхитрил противниците си в пиар комбинациите. Въпреки че терорист Номер 1 от години се крие из пещерите на Хиндокуш, портретът му все още всява страх по целия свят.
Отсъствието на Бин Ладен започна да притеснява не само американските разузнавателни служби, но дори и неговите последователи, които са принудени да дават различни тълкувания за причината на това отсъствие – често противоречиви. Някои твърдят, че условията за сигурността не му позволяват присъствие в медиите. Други свързват липсата с хипотетична пластична операция, която го е променила до неузнаваемост и сега той спокойно се разхожда сред останалите, без да може да бъде разпознат. Трети казват, че Осама просто е прекалено зает с подготвянето на предстоящ съкрушителен удар срещу САЩ. Въпреки че повечето ръководители на фундаменталистите по света повтарят, че Бин Ладен е жив, един техен електронен сайт предизвика наскоро голяма паника, публикувайки новина за неговата смърт. Суматохата достигна такива размери, че се наложи ръководителят на фундаменталистите в Лондон Омар Бекри да се намеси, окачествявайки го като спекулация, макар че бе принуден да признае специфичния стил на писане на собствените си хора. Един от военните ръководители на талибаните – молла Дада Аллах – побърза да потвърди, че Осама е жив и здрав. В интервю пред британска телевизия той съобщи, че много добре знае, че Осама „все още не е мъченик за вярата”.

Още по темата - в брой 171 на списание За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година