Брой 171

Пътуване без куфар

СУДЖОУ - КИТАЙСКАТА ВЕНЕЦИЯ


Радослав Райков, снимка

Хилядолетният Суджоу се разтваря бавно като лилия в рехавата утрин. Червеният диск на слънцето изплува иззад каналите, прокопани на ръка от хиляди работници преди хиляди години, и огрява прегърбените мостчета, прехвърлени през тях. Поглежда към водата, после към бамбука и се усмихва щастливо, че ще огрява още един ден в Земния рай.

Великият град на Хелу
Китайската Венеция, или Земният рай тихо плува във водите на най-дългия изкуствен воден път в света. Подобно на гондола Суджоу се носи по водите на навлязлата в траншеите Яндзъ вече 1000 години. Големият китайски поет Гон Динан, родом от Ханджоу, смятал града си за най-хубавия. Когато обаче посетил източната Венеция, написал: „Суджоу е перфектната мечта, разтворена в удоволствието на миналото, настоящето и бъдещето.” Мечтателният рай на Суджоу привлича милиони туристи всяка година, 1/3 от които са китайци, желаещи да видят нещо по-необикновено, което иначе може да се види само на другия край на света – в Италия. Те изпълват градската част от 1650 кв. км и се струпват в старата му част, която обхваща едва 14 кв. км. Иначе населението му (като всеки „малък” град в Китай) е 6 млн. души. Основан през 514 г. пр. Хр. от Хелу, крал на У, в широката равнина на езерото Тай, той бил столица на княжеството и затова бил наричан Великият град на Хелу.
Заспал в дрямката на вековете и лениво течащата вода, Суджоу остава непроменен в продължение на 2500 години. Събужда се преди 20. Стоманата и бетонът се превръщат в най-добрите му приятели, а водата и зеленината от време на време спират устрема им. Урбанизацията се развилнява из града и оставя след себе си дълбоки коловози, в които израстват огромни небостъргачи и магистрали за щастие далеч от мостчетата и каменните улички. Обградена от индустриалната зона на изток и Новия квартал на запад, старата част на Суджоу се преражда.

Още по темата - в брой 171 на списание За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година