Брой 210

Пътуване без куфар

Напа. Вино с дъх на любов


Адриана Павлова, снимка

Наскоро прочетох в интернет една от поредните „официални” класации на десетте най-романтични места в света, подходящи за сключване на брак, меден месец и прочие вълнуващи мигове, споделяни с човека до теб. С изненада открих, че на втора позиция гордо се подвизава долината Напа в Калифорния – един от най-известните винарски райони в света. А после си казах, ако във виното е истината, защо пък романтиката да не е в красивото лозе, обградено с уханни розови храсти? Че и палми наоколо...

Началото
Естествено, Напа е много повече от това. Над 125 000 души (и само 13 официално регистрирани нашенци) живеят в това наистина райско кътче, разположено северно от Сан Франциско, за което италианците се оплакват, че е „откраднато” от Тоскана... Макар че красотата на природата си е съвсем автентична, всичко останало наистина започва извън Съединените щати, макар и доста по-наблизо – в Мексико. Първите лози са донесени оттам, от францискански монаси през 1760 година, макар сортът, с който е положено началото – Criolla, да е вече почти непознат в района. По-късно, по време на Златната треска, направила Калифорния прочуто в цял свят място, първите европейци се появили, за да „внесат” качествени сортове. Най-известният от тях обаче не бил италианец или французин, а унгарският граф Агосто Харасти, когото и до днес с топлота наричат „баща на лозарството” в Америка.

Виното
Изключително подходящият климат на долината Напа – слънчеви, горещи дни и хладни нощи, е причина там на сравнително ограничена площ – около 45 км дължина и само няколко км ширина, да се „нароят” над 300 винарни. Вината им се отличават с елегантността и богатството на вкуса си, а те се дължат най-вече на изключителното грозде, отгледано грижливо и при максимално подходящи условия. Други важни компонентни са умението на местните производители, в повечето случаи потомствени винари, да селектират сортовете и да осигуряват тяхното разнообразие. В повечето от винарните брането е ръчно, като негодните зърна се отстраняват едно по едно. Това определено помага за получаването на гладки, балансирани вина с плодов аромат и контролирано ниво на танин. Отлежаването им във френски дъб придава едновременно плътност и изящество. Най-характерни за региона и до днес си остават класическите сортове каберне совиньон, мерло и шардоне.

Винен туризъм
Понятието става особено популярно в последните години на миналия век, като Калифорния заслужено може да се нарече един от „измислителите”, наравно с Австралия. Милиони туристи годишно посещават винарните в Напа – на организирани турове или просто за да разгледат това, за което са чули и прочели. Почти всяка винарна е отворена за посещение, или по-точно дегустация на произвежданите там вина. Посрещането е любезно, залите – с необходимата атмосфера, а виното, макар и в малки количества, определено разпалва приятно страстите. Цената на дегустацията варира в зависимост от класата на мястото – между 50 и 100 долара на човек, а селекцията от вина е почти винаги предварително и логично определена – започва се с шампанско, после бяло вино, червено и накрая десертно. Макар че съществува вариантът да се изплюе опитаното вино (както си му е ред при истинската дегустация), туристите рядко го правят, защото атракцията е повече в самото пиене. Може и да се купят неограничен брой бутилки от виното, което е привлякло внимание, и в повечето случаи това е единствената възможност за това, защото бутилките не се разпространяват в магазинната мрежа. В по-големите и скъпи винарни обикновено подаряват някоя от използваните чаши – задължително красива и с логото на производителя, а имат и собствени луксозни магазини за сувенири и даже известни в района ресторанти. Такива са Домейн Шардон, Меривейл и Крийк хилс.
Щастливата местна статистика показва, че средно за една година туристите изхарчват 222 млн. долара за покупка на вина от винарните и магазините в района.

Любовта
Това, което придава на долината Напа истинско очарование и романтика, са малките, но изключително скъпи и стилни хотели, популярни просто като Bed and breakfast, пръснати из най-красивите места в района. Именно те са „гнездата” на млади и съвсем нетолкова млади влюбени от цял свят, популярно място за меден месец или за отсядане по време на самата сватба. В повечето случаи церемонията се осъществява в някоя от винарните (честа услуга за туристите тук). Всичко е измислено и изпълнено така, че думи като „романтика”, „идилия” и „приказка” изглеждат съвсем реални и някак ефирно лесни за изживяване. Стаите във въпросните хотели са в европейски луксозен стил, с вана с джакузи до огромното пухено легло (има, разбира се, отделно голяма, красива баня), балконче, което задължително гледа към вътрешен двор с басейн, и даже вечерен час (наистина), който да осигури на всички гости на хотела задължителното спокойствие. Аромати се носят във въздуха, тиха музика свири отнякъде, всички са любезни и ти се усмихват, и сякаш наистина е време за любов...

Влакът на виното
Който си е чиста туристическа атракция, или иначе казано – ресторант на релси. Влакът преминава за около 3 часа през цялата долина Напа. Композиран е от изключително добре запазени и реставрирани оригинални вагони от първото десетилетие на миналия век. Основната му цел официално е да разходи пътниците из известните винарни, но на практика е просто един пътуващ ресторант с неособено разнообразно, но изключително луксозно меню, поднесено любезно от келнери в бели костюми в приятна и уютна обстановка и на фона на изключителната природа наоколо. За да не доскучае обаче „стандартният пакет”, организаторите си измислили различни определено находчиви варианти на пътуването като нощен тур на свещи, сирене и вино, криминална игра „открий убиеца във влака”, специални пакети по случай всички възможни празници и какво ли още не. Срещу скромната сума от между 50 и 120 или 200 долара, в зависимост от избраното удоволствие, всеки може да се повози на Влака на виното. Най-малкото за да се почувства като „пътник във времето”.

Холивуд на винарите
Така наричат полуофициално Напа от седемдесетте години на миналия век, когато световноизвестният филмов режисьор Франсис Форд Копола си купи там голямо имение. 1500-те акра са всъщност „историческо място”. Години наред именно там финландският авантюрист Гюстав Нюбаум изгражда винарна в традициите на най-добрите френски образци и печели световна известност с продукцията си. Копола възстановява доброто име на избата и продължава успеха й, произвеждайки висококачествени вина, както сам казва „в духа на споделянето с приятелите и семейството”. Години по-късно, всъщност съвсем скоро, суперзвездната двойка Виктория и Дейвид Бекъм си купиха лозе в Напа с амбицията и те да произвеждат хубаво вино, но само за лична консумация. Така те се наредиха в дългия лист знаменитости, „ангажирани” с виното в различни кътчета по света, като сър Клиф Ричард, който тихо и кротко си прави вино в Португалия, Стинг, горд притежател на лозе в Тоскана, и може би най-амбициозния – Жерар Депардийо, който има дял от няколко имения във Франция, Испания, Аржентина и Мароко.
Заради изключителната си красота и романтичен дух долината Напа е послужила и като снимачна площадка на множество холивудски хитове като Разходка в облаците, Капан за родители, Да умреш млад и даже един от старите филми за Джеймс Бонд с участието на Роджър Мур.


Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година