Брой 219

Хора

Рей Хамънд. През 2030 ще живеем до 130, а ще изглеждаме на 35


Yago/Plastics Europe, снимка

Футурологът ексклузивно пред За ХОРАТА в Мадрид

Предхожда го славата му на един от най-известните футуролози в Европа през последните 25 години. И макар че ръководи Института за бъдещето на човечеството на университета в Оксфорд, книгите му се превръщат и в бестселъри за широката публика. Прогнозата му преди години за всеобхватната хегемония на интернет в момент, когато повечето хора дори не са чували този термин, е най-сигурната му препоръка. Преди да се захване ексклузивно с визионерската дейност, издава списания и ръководи рекламен бизнес, които продава успешно. Той е категоричен – футуролозите не са гледачи на кристални топки или карти таро, а специалисти, които анализират настоящето, за да пресеят най-важните тенденции за бъдещето. Хамънд е и роден оратор, не използва помощен материал, за да грабне публиката с артистичните си речи и презентации. На лъскав обяд в Casino de Madrid, след кулинарната демонстрация на кетъринга на готвач номер едно в света Феран Адрия, Хамънд провокира с прогнозите си за 2030 година. Светът през 2030 (Изд. Yago) е най-новата му книга, поръчана от европейската асоциация Plastics Europe. В изящната атмосфера на двореца отпреди 170 години очакванията му за това, което ще се случи съвсем скоро, звучат още по-невероятно.

Не се нуждая да убеждавам никого във верността на теориите си. Най-добрият начин да се прецени качеството на това, което правя, е да се прочетат книгите, които съм написал. Един футуролог трябва да разбере настоящите тенденции и новите технологии и да анализира приложението им в бъдещето. Ние не сме гадатели, не предсказваме просто така.

Една от най-зрелищните промени без съмнение ще е, че някъде между 2030 и 2040 вероятно ще сме създали първия компютър с интелектуален капацитет, подобен на човешкия. Малко след това ще разполагаме със суперинтелигентни компютри, два пъти по-умни от човека. После четири пъти и т. н. Футуролозите наричат този момент „Необичайност”, защото когато свръхинтелигентните машини започнат да се грижат за технологичния напредък, се очаква прогресът да е толкова бърз и непредсказуем, че не ни позволява да спекулираме за това какво ще се случи отвъд границата на тези 25 години. Отсега до 2030 ще изживеем прогрес, равен на един век. В някои аспекти животът тогава ще е неузнаваем, сравнен с днешния. Сигурен съм, че ще дойде момент, в който няма да се прави разлика между хора и машини. В бъдещето машините и хората ще се слеят.

Климатичните промени ще направят условията за живот много по-сурови. Дори и в този момент светът да престане да бълва газове с парников ефект, излъчените вече през последните 30 години ще продължат да влошават атмосферата. Нищо чудно Западна Европа да има полярни зими и мусонни лета.

В момента сме 7 милиарда жители на планетата, през 2030 ще сме 8, а към 2050 може би между 8 и 12. Откъде храна и вода за всички? А и откъде толкова енергийни ресурси? Ще трябва да се открият коренно нови възможности. За някои страни обаче проблем ще бъде спадът на населението и в тази насока според прогнозите България ще е една от най-засегнатите. Към 2050 българите ще са с 30 % по-малко, което сигурно ще трябва да бъде компенсирано с имигранти. Някъде преди 2030 извличането на петрол ще е достигнало своя максимум. Тогава се очаква възрастното население над 65 години да е един милиард. Тази прослойка ще има нужда от имигранти от по-слабо развити страни или роботи, които да им помагат във всекидневието.

Ще има революция в здравеопазването, вдигайки значително средната възраст на живот. Комбинацията на генни терапии, ембрионални стволови клетки и молекулярна нанотехнология ще помогне за предотвратяването на болести и дори физическото и менталното подмладяване. Едно дете, родено през 2030 година, ще има очаквана средна възраст на живот 130 години. И много преди да остарее, ще разполага с техники за подмладяване, така че биологическата му възраст да остане винаги около 30 или 40 независимо от хронологическата. Никой не знае обаче дали един човек ще е психологически готов да бъде на 130 години и да изглежда на 35.

Пластмасите ще се превърнат в „интелигентни” материали. Освен високоефективните пластмаси, използвани за производството на самолети като новия Боинг Дриймлайнер, други ще могат да заместват дори човешката кръв. Пластмасите могат да започнат да растат по дърветата, ще се появят и такива със сензори и комуникационни мрежи.

Ще бъдат създадени „информационни личности”, които ще се превърнат в наши постоянни придружители. Първоначално ще бъдат инкорпорирани в новите модели джиесеми, но с увеличаване на тяхната интелигентност ще бъдат прикачвани все по-близо до тялото. Първо ще се появят в дрехите, бижутата, аксесоарите и часовниците, после ще бъдат имплантирани под кожата чрез пластмасови наночипове.

Автомобилите ще бъдат контролирани от информационни системи и сателити и много от тях ще се движат на автопилот. През 2030 ще има роботи във всевъзможни размери и формати. С различно ниво на интелигентност, те ще бъдат наши роби, винаги на разположение, на практика неуморни и неизискващи заплащане.

Ще бъдем свързани към подобие на „супер­уеб”, вероятно някои хора ще могат да експериментират директни връзки между мозъка и световните мрежи. Комуникациите и забавленията ще бъдат тотално мултимедийни, 3D, холографски и напълно осезаеми, телекинетични и олфативни.

Ще живеем в контролирано общество тип „биг брадър”. Самите ние ще контролираме чрез камери. Покупките от първа необходимост ще се реализират в мрежата, ще има дори интелигентни сензори в дома, които ще детектират липсата на мляко, хляб, тоалетна хартия и сами ще правят поръчка за доставка.

Социалните различия ще продължат да растат. Богатите ще се превръщат в мега и хипербогати. Има един милиард супербедни хора и ако не им се окаже съществена помощ да излязат от бедността, те ще се превърнат в терористите на XXI век. Ще искат да си отмъстят за това, че са бедни, докато някои стават все по-богати.

Гугъл или някоя друга търсачка, а може би и комбинация от всички тях ще доведе до появата на глобализиран мозък с огромна интелигентност с моментален достъп до цялото човешко познание. Четвъртото десетилетие на XXI в. ще маркира началото на края на човешката еволюция такава, каквато я познаваме сега. В момента, в който машините надскочат интелектуалния капацитет на хората, ще се сдобият с възможността да се превърнат в наследници на човечеството. Но и хората ще могат да комуникират на мозъчно ниво.

Ще се включваме в паралелни виртуални светове в мрежата. Ще се влюбваме и ще правим секс в същото пространство. Ще имаме стабилни киберприятели, които никога няма да видим реално. За мнозина животът във виртуалното пространство ще стане много по-важен от физическия наоколо. Ще живеем по няколко живота наведнъж и в бизнеса, и в личните си отношения.

Генетиката ще ни помогне да имаме органи за подмяна, създадени от собственото ни ДНК. Родителите ще се възползват от възможността да имат по-здрави деца. Зная, че това може да звучи като научна фантастика или дори чудовищно за някои, но много прогнози изглеждат страшни просто защото използваме днешната гледна точка, нямаме перспективата, която ще дойде постепенно.

Аз съм оптимист, въпреки че определено няма да съм от хората, които ще живеят до 130 години или дори вечно, а ще изглеждат на 35. Но нека само погледнем прогреса на човечеството през последните 150 години. Винаги е имало големи спънки пред него – в новата история това са двете световни войни и сталинизмът. И въпреки това нищо не е било в състояние да спре напредъка, няма основания да мислим, че няма да продължим в тази насока. В живота винаги е имало цикли и ще продължи да ги има. Но те не трябва да ни плашат.

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година