Брой 219

Тема За ХОРАТА

10 идеи, с които да промениш себе си и света


Лесно е да се дават съвети, трудно е да се изпълняват. Не те карам да променяш живота си, ако го харесваш такъв, какъвто е. Ще изредя само няколко идеи, които са помогнали на други да живеят спокойно и щастливо, уважавани и доволни от постигнатото. Те наистина могат да променят мисленето ти, но това е само първата крачка по пътя към щастието, богатството и известността.

Може би е добре да започна с това, че човек трябва да извърви пътя си не с едри крачки, а с тези, които са му по мярка – и физически, и душевно. Те ще му помагат да се учи пътьом и да се наслаждава на променения „пейзаж” около себе си. Разбира се, има и хора, които с големи „скокове” са постигнали всичко в живота си, но те са единици. Най-често желанието за „удар” води до житейски „шамар”.

1. Накарай света да разцъфне
Не големия свят, а малкия – в дома ти и около него. Направи съседите си съмишленици в това дело и засадете цветя пред входа. Убедете всеки да сложи саксия на терасата си. Ако някой не може да си го позволи, отделете няколко лева от парите на входа за саксия и пръст, а вие сами дарете по някоя чепка или семена от своите цветя. Почистете района, в който играят децата ви. Това е вашата обща жизнена среда.
Независимо от това дали приемаш или не философията на фън шуй, някои идеи от нея е полезно да бъдат прилагани. Една от тях е прочистването на дома и жизненото пространство от излишни вещи, непотребни и развалени уреди, счупени чаши, умалели дрехи – все неща, които „могат да послужат”. Не гарантирам, че всички те наистина задръстват пътищата на енергията в дома ти, но с голяма увереност ще заявя, че губят от ценното ти време. Докато в търсене какво да облече една жена разравя блузи и панталони, които скоро няма да сложи, но е оставила в гардероба си с надежда, че някога ще й станат, тя губи поне 3 минути. В кухненските шкафове положението е същото. Мислиш, че три или шест минути на ден не са много? Това е време, в което можеш с наслада да отпиваш от сутрешното си кафе, да поцелуваш и погъделичкаш децата, докато ги будиш, а не да им подвикваш да стават по-бързо, спокойно да избереш какво бижу или шал да сложиш, за да оцвети деня ти с приятна емоция. И какво ли още не.

2. Изненадай околните
Лятната отпуска е времето, в което да направиш за себе си нещо истинско. Отдели само по един час дневно, за да научиш нещо ново – нов език, нов занаят, да се запишеш на курс за доусъвършенстване. В тези години на криза едно ново умение ще ти помогне, а и ще помогне да разнообразиш дома си, отношенията си с приятели, ще ти донесе нови познанства и нови идеи за бъдещето. На пазара в момента има чудесни самоучители за най-различни езици, а в интернет – всякакви строителни или домакински съвети. Грънчарство, сладкарство, шивашки умения, плетене на дантела, лепене на плочки, дърводелство или дърворезба. Едва ли ще станеш истински майстор за седмица-две, но току-виж си усвоил умение, което ще ти послужи в най-неочакван момент.

3. Дай глътка въздух на планетата
Въглеродните диети са не само най-модерните напоследък, но и единствените изцяло здравословни. Седни някой съботен следобед – сам или със семейството си, и направи план за въглеродна диета. Всички постоянно оставяме светещи крушки, работещи телевизори, течащи кранове; включваме климатиците в една стая, а прекарваме деня си в друга; за да загреем вечерята, пускаме цялата фурна на готварската печка, вместо да използваме микровълновата; отиваме на работа с колата си или с такси, а можем да вземем трамвая или да повървим пеша. Всичко това изхвърля излишни въглеродни емисии в атмосферата и доста пари от портфейлите ни. Пестенето на енергия не само ще даде глътка въздух на планетата, но и ще спести на всеки от нас една немалка сума всеки месец. Да, диетите и ограниченията са досадно нещо, но защо да не гледаме на тях позитивно? Аз съвсем наскоро осъзнах, че таксиджиите, които рано сутрин отказват да качат мен и сина ми, когато бързаме за училище, не го правят от мързел или заради краткото разстояние. Всъщност те правят услуга и на мен, и на околната среда. Синът ми закъснява за час, но разбира какви са последиците от това да не се научиш правилно да планираш времето си. В комбинация с това огромно количество парникови газове не са изхвърлени в атмосферата.

4. Създай група за взаимопомощ
Когато бях малка, в квартала, в който живеех, всички се познаваха и децата или възрастните постоянно щъкаха нагоре надолу, разменяйки ориз, сол, брашно и клюки. Възрастните жени бъбреха на пейките под дивата крайбулевардна слива и това общуване разнообразяваше както трапезата ни – чрез обмена на рецепти, така и наказанията ни – чрез обмена на опит. Шегата настрана, в момента аз не познавам голяма част от съседите си, но знам няколко майки от съседни блокове, които са си направили стройна организация за взимане и водене на децата на училище. Какво пречи да се направи подобен квартален график навсякъде? Той може да послужи не само за ходенето до училище, но и за тренировки, гледане по време на неочаквани ваканции или учителски стачки. Спомням си как веднъж – само веднъж за съжаление, помолих приятелки да ми помогнат с почистването след ремонт. Свършихме работата за три часа, докато на мен щеше да ми отнеме цял ден, разменихме полезни практични съвети за разни домакински решения и методи за почистване и взаимно си предадохме небивало количество новини за несрещани скоро познати. Накрая си направихме разкрасяващи маски, а вечерта приключи с кикотене в градината на близкия ресторант.

5. Усмихвай се и в мислите си
Опитай поне един ден да не мислиш за нищо лошо, да поздравяваш всички хора с усмивка и да им пожелаваш хубав ден и успех. Когато направих този експеримент, светът ми отвърна със същото. Но забелязах и друго – хората не очакват добро отношение. Навремето в училище учехме трите основни закона на динамиката и аз постоянно се сблъсквах с третия от тях, който гласи: „Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие”. Всяка грубост, всяка лоша мисъл, всяко злобно изказване, всеки опит да накараш някого да страда ти се връща със същата сила и само на теб. Проявяваш неуважение към хората – и те не те уважават, обиждаш ги – и те ще те обиждат, презираш ги – о, и те ще те презират. Изневеряваш на някого – повярвай и той ще ти изневери. Това просто е един от законите, по който съществува нашият свят, а не само реактивните двигатели. Но направиш ли на някого добро, усмихнеш ли се, веднага получаваш същото. Неслучайно отвсякъде ни заливат предупреждения: Лошите мисли разболяват, добрите – лекуват.
Старите хора казват: Който копае гроб другиму, сам пада в него. Отдавна е ясно, че по улиците не се разхождат хора с кирки и лопати, тръгнали да изкопаят гроб някому, и после – не щеш ли, сами да паднат в него. Но отрицателната енергия, която се втурва по вените ни, когато сме изпълнени с лоши мисли и озлобление, със сигурност ще ни докара тежки болести. Неслучайно синонимите на думата „жлъч” са „чувство на гняв и малтретиране”, „вражда”, „омраза”, „злоба”. Лекарите казват, че при изпълнените с лоши мисли хора жлъчният сок се излива ненавреме в дванадесетопръстника, а когато се излее, жлъчната киселина е толкова много, че се всмуква от тънките черва и предизвиква интоксикация на мозъка, мигрена и куп други болежки. И какво се оказва? Мислейки как да навредим на някой друг, всъщност сме навредили на самите себе си.

6. Посади дърво
Банална идея, нали. Но много позитивна. Ако имаш извънградска къща или просто място пред погледа, което се нуждае от дърво, какво пречи да засадиш някоя фиданка, да я гледаш как расте, а децата и внуците ти да й се радват и да се мерят по нея колко са пораснали. Ако пък нямаш такава възможност, включи се в някоя кампания за рециклиране на хартия. Към 7 април 2009 година например кампанията Лист по лист е спасила 6930 дървета чрез предадени за рециклиране 320 501 килограма хартия. Едно възрастно дърво преработва въглероден диоксид, като разделя въглерода от кислорода в процеса на фотосинтеза. Така за един сезон то доставя толкова кислород, колкото 10 човека издишват за година. Но освен това дърветата пречистват земята от химикали, предпазват посевите от вятъра, а почвата – от ерозия, и дори повишават цената на недвижимите имоти. Ако и последната причина да посадиш дърво не те заинтригува, явно, без ние да знаем, си купил плодородна земя на друга планета.

7. Опознай другите
Започни да изучаваш някоя чужда култура. Така ще започнеш да разбираш различните от теб, а и да ги уважаваш, което пък ще помогне за изпълнението на идея номер 3. Християните на територията на България са много негативно настроени към онези, които изповядват исляма, до голяма степен са негативно настроени и към нашите южни съседи, турците. Но ние имаме какво да научим от турската култура, от традициите й, от обществените нагласи. Имаме какво да научим и от маорите, от северно- и южноамериканските индианци, от берберите, от коренните жители на Исландия или от обитателите на Далечния север. Познанието за други, споделянето на „ноу хау” за живота ще те обогати душевно и ще направи по-забавни дните ти, независимо дали си сам, или в компания. Пък, кой знае, от тези уроци може да се появи нов филм или книга и така ще се озовеш само на крачка от известността.

8. Не отказвай да дариш живот
В Саудитска Арабия желаещите да станат донори след смъртта си имат специален отличителен знак в личните си карти, в шофьорските си книжки или и в двата документа. Донорството там е легализирано през 2001. Годишно в държавата нов бъбрек получават близо 200 пациенти. Българското законодателство не изисква изрично изразена воля за даряване на органи и тъкани след смъртта от покойния или от неговите близки, при условие че починалият е бил пълнолетен, дееспособен, български гражданин и не е направил отказ за даряване на органи и тъкани след смъртта си. Добре е обаче да има в документите ти някаква декларация, че би желал да си донор на органи, за да могат лекарите да реагират бързо и да бъде спасен човешки живот. Чрез донорството всеки от нас получава уникалния шанс наистина да остави нещо след себе си и част от него да продължи да живее и след смъртта му.

9. Преразгледай бюджета си
Сигурна съм, че има поне две неща, от които можеш да се лишиш. Свръхконсумацията е един от големите проблеми на по-богатите държави – преди години се смяташе за признак на благосъстояние, днес е показател за изчерпването на световните ресурси. Преди години медиите се подиграваха на някои холивудски звезди, че обличали един тоалет два пъти. Сега започнаха да ги хвалят – за същото. Горчив факт е, че рибните пасажи в океаните намаляват, намаляват популациите на редица животни и растения. 869 животински вида са изчезнали само за последните четири години. Огромен брой редки видове чисто и просто биват изяждани, други са убивани заради части от телата им, за които се вярва, че са афродизиаци или лекуват редки болести. Ужасяващо е, че на някои от световните рибни пазари се продава дори филе от делфин – като деликатес. Бракониерството и поголовният лов на морски обитатели ще намалеят, когато намалее и търсенето им от крайни потребители. Нима е нужно да вечеряш пушени чучулиги със сос Зукини?

10. Откажи се от един вреден навик
Цигари, алкохол, нервен шопинг, липса на стриктен дневен ред, дълги телефонни разговори – това са все неща, които не само намаляват броя на банкнотите в портфейла ти, но и губят голямо количество от времето ти. А времето е онзи ресурс, който най-малко „стига” на съвременните хора. Една цигара ти взима между 5 и 10 минути и 15 стотинки; един сравнително лек махмурлук те лишава от нормално световъзприятие за поне пет часа и от поне пет лева; нервният шопинг ще ти отнеме между един час и един ден и никой не знае как ще се отрази на финансите ти, дългите телефонни разговори и липсата на стриктен дневен ред разбъркват деня ти, работата се трупа и за удоволствията не остава време.

Нищо не ти коства да прегърнеш поне една от тези идеи. Някои от тях може да те направят богат, други – известен. Със сигурност всички ще те накарат да гледаш по-философски на живота и ще те направят по-спокоен и по-здрав човек. Пък нали знаеш – каквото и да направиш – все ще се намери някой да те осъди.

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година