Брой 226

Уикенд посоки

Старосел. Лениво време


Светослав Куцаров, снимка

Един грозд се търкулна по стръмното и се настани в топлата длан на земята. Тъмен като страстта, зрял като старостта и сочен като целувката на влюбени. Есента е странно време, по-различно от всичко познато. Уж случайно ти праща меката си ласка, а така те омайва, че започваш да се питаш какво толкова силно те тегли.

Богато време е есента...
Ден преди Кръстовден. Земята още е топла и мека, като утроба. Приласкава те, позволява ти да се сгушиш в гънките й, успокоява те и ти се иска да заспиш. Чувстваш се сигурно, като в хубав спомен. Наоколо всичко бавно се променя, закъде да бърза. Зеленото по поляните с нежелание отстъпва място на мъдрото жълто, лястовиците се поклащат блажено по жиците, сякаш за да усетят ритъма си и да се огледат една друга – дълъг път ги чака. Ароматът на печени червени чушки и запалена шума напуска подредените селски дворове и те оставя с усещането за нещо познато. Тишината обича есента, всичко в природата се спотайва, като че за последно да чуе и песента на синигера, и тропота на коня по камъните и разговорите на дърветата, преди да се унесат в зимна дрямка. Преди да се сбогуват с топлото на слънцето, преди да погледнат с надежда напред. Натежалите гроздове изморено се поклащат в очакване напуканите ръце на гроздоберачите да се протегнат към тях. Очакване за път.

Като молитва за берекет...
И докато звуците наоколо стават все по-тихи и несигурни, над всичко се извива гласът на млада жена. Първо равен и протяжен, като за молитва, а сетне все по-нагоре, докато оловносивото на безкрая не го поеме. Добра молитва за берекет, за сила и за да благодари на земята. Вие се песента и води след себе си пълна с грозде каруца, усмихнатите лица на босоноги девойки и пригласянето на староселските баби. Тълпата се отваря и прави път на най-възрастния лозар, най-личния в Старосел. Препълнените с грозде и украсени с цветя кошници се кипрят върху каруцата, а тя се поклаща като гърбава баба по нагорнището – по всичко личи, че реколтата е добра.
Тъмните зърна по чепките се търкулват в каменното корито, време е за виното. Песните не спират, първо подхващат по-възрастните, а младите ги следват плахо. Това е празникът в Старосел, богат като реколтата, сладък като ширата от тазгодишното грозде и весел като задявките на ергените. Гроздобер.
 
За втора поредна година във винен комплекс Старосел пристигат хора от близо и далеч, за да благодарят за урожая, да опитат от виното и да благословят домакините. На това място всичко е свързано с виното и гроздето. С традицията да се отглежда добро грозде, за да се прави хубаво вино. Затова и празникът, посветен на гроздобера, е такъв. Тежки хора, скокливи мелодии и доволни гости, за да е пълна избата. И докато празникът е в разгара си, докато миналогодишното вино е на почит, а усмивките са повече от зърната по чепките, земята ликува.

По пътя
На територията на община Хисар, на около 40 километра от магистрала Тракия, близо до град Карлово, в местността Орешака се намира село Старосел. Не ти казвам това, за да ти спестя ровенето в интернет, а за да ти подскажа, че тук освен с хубаво вино и добро отношение можеш да прекараш времето си по много различни начини. Само на няколко километра по асфалтовия път се стига до двете известни гробници. По-голямата и по-уредената е открита през 2000 г. от проф. Георги Китов. За нея се предполага, че е принадлежала на тракийския владетел Ситалк. И по-надолу по обратния път към селото е Храмът с колоните Хоризонт. Култовият център край Старосел се състои от общо шест тракийски храма. Най-внушителният е този, разкопан в Четиньова могила.
Винен комплекс Старосел е разположен в подножието на тракийския култов комплекс, само на километър от селото. Белите сгради с червени покриви, заобиколени от лозови насаждения, се открояват на фона на тъмнозелените контури на планината. Място, където гроздето празнува своя път от лозето, нахранено и грижливо пазено, през прегръдката на плетените кошници до каменното корито и танцуващите нозе на млада девойка. Пътят на удоволствието.

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година