Брой 227

Специален достъп

Безсънието на града


Флориан дьо Ласе и Амброаз Тезенас, снимки

Флориан дьо Ласе и Амброаз Тезенас чакат нощта да се спусне, тогава изваждат камерите си и снимат. Изложбата им Нощна визия в Young gallery в Брюксел е поредното доказателство, че нощта има свой собствен живот, различен от всичко познато в светлите часове на денонощието.

Интимност без ретуш
Флориан дьо Ласе обикаля големите градове, за да насочи камерата си към техните покриви. Париж, Москва, Ню Йорк, Токио, Шанхай, Пекин, Лас Вегас. Недискретна зрителка на интимни моменти. Още като студентка в Ню Йорк започва да снима нощния хоризонт и безсънието на големия град. След големия успех на идеята тя продължава да я обогатява с високите етажи на други градове.
„За мен няма значение дали снимам в Париж, Ню Йорк, Москва, или Истанбул. Не снимам градовете, а Града! Нещо като въображаем Град, който обитава всеки мегаполис.“ Снимките са „естествени”, без ретуш. Всеки нов мизансцен изисква дни подготовка, Флориан не иска да остави нищо на произвола. Но в същото време тръпне от вълнение, защото знае, че почти винаги ще остане неконтролиран и неочакван елемент. Изведнъж ще светне тъмен доскоро прозорец или ще премине неочакван пешеходец. „Грешките” във фотосценария фотографката открива чак когато прояви снимките. „Чакам нощта с нейните цветове, интензивност, вибрации, тишина и светлини. Изчаквам интимността на нощта”.
 
Театър на бавни обороти
Амброаз Тезенас се интересува от това как живеят съвременните мегаполиси нощем. „Денят е брутален и оглушителен. Имам нужда от известна доза самота. Тази концентрация е невъзможна през деня.“ Затова се опитва да избяга от хората, фотографията му като ритуал има нужда от тази самоналожена самота. За него модерният град нощем е като театрален декор. В него прожекторите са оставени да светят. А той търси своите пейзажи с бавен ход и нефиксиран маршрут, често дори се губи. От това чувствително спокойствие се усеща като в транс. При срещата си с тези пейзажи всъщност се среща и със собствените си емоции. „Изпитвам някаква еуфория, когато се разхождам из тези декори в тишината на нощта.“

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година