Брой 268

Временно

Да воюваш на инат


Днес сутринта Антъни ме оскуба, тъй като, когато той се опитваше да ми изтрие Wizard 101, аз го ощипах лекичко. Подчертавам лекичко, защото той ме оскуба силничко и ми падна сумати коса. Мама, разбира се, доста се ядоса и каза, че ще покаже изтръгнатия кичур на татко по Skype. След това с брат ми се сдобрихме и отидохме да гледаме телевизия. Разбира се, след първите няколко минути пак се скарахме и се сбихме. Той се опита да ме заключи на терасата и ме нарече смотанячка. Аз обаче реагирах бързо – бутнах вратата на балкона, преди той да завърти дръжката, и също го нарекох смотаняк.
Мама много се разстрои. За брат или син аз не ви препоръчвам Антъни, защото той е ужасен. Понякога имам чувството, че го мразя, но не истински, защото ми е брат и нищо не може да се промени.

Това е откъс от дневника на дъщеря ми Катерина (9 г.). Писането, изглежда, я утешава и тя ежедневно разказва на белия лист как вървят нещата от живота. Не се оплаква, само отразява хрониката на събитията, 90 на сто от които са батални сцени с брат й Антъни (10 г.).
Като единствено дете за мен техните сложни отношения на омраза и любов са дълбоко непонятни. Спомням си как навремето понякога малко завиждах на тези, които имаха братя и сестри. Днес, когато съм майка на две, виждам какъв голям подарък са ми направили мама и татко. Да бъдеш сам е лукс. Никой не те дразни, не те удря. Ако ти доскучае, има достатъчно приятелчета, с които можеш да се разнообразиш. Следваш собствения си ритъм на копнеж за общуване или за самота. И после като възрастен винаги се чувстваш комфортно, когато останеш сам със себе си. „Имаш време да мислиш”, казва Индира Ганди, която е била единствено дете в семейството. Нейните биографи отбелязват, че тя е пораснала почти в изолация и е живяла главно в присъствието на по-възрастни. От малка става доверено лице на баща си, изпълва се с чувство за мисия и отговорност и развива качества на лидер. Това би било по-трудно, ако е имала по-големи братя и сестри. Ако е имала по-малки пък, вероятността да ги формира по свой образ и подобие, или обратното – да ги потисне, не е за пренебрегване.
Стивън Кинг често използва в романите си образа на лошата по-голяма сестра. Те е олицетворение на злото и е в основата на психотравмите на другите деца в семейството. В книгите му комплицирани отношения имат и близнаците, понякога единият поглъща другия още в утробата.
Според научни изследвания първородните деца имат много повече шансове да заемат един ден водещи позиции, тъй като от малки са свикнали да водят другите след себе си. Поетата още в детството роля слага отпечатък върху целия живот на човека. Психолозите обясняват, че крайният ефект се дължи на възпитанието, получено от родителите – към първородните и единствените деца често се отправят по-големи очаквания. Затова първородните са по-целеустремени, а следващите са по-креативни. Първите деца често са по-големи егоисти – заради концентрацията на внимание върху тях в ранното им детство.
Историята дава достатъчно примери за първородни деца, стигнали до върховете – Бил Клинтън, Стив Форбс, Саддам Хюсеин, Ангела Меркел. Мъничета в семейството са били Мадона, Чарли Чаплин, Бил Гейтс – все креативни, свободни духове.
Според Фройд самотните деца по-рядко стават хомосексуални. Самият той е бил най-старият от осем братя и сестри. Фройд обяснява твърдението си със съперничеството между братята за вниманието на майката през ранното детство. Силните пориви на ревност спрямо съперниците, най-често по-големите братя, предизвикват враждебност и агресивност. По-късно при обрата на поведението предишните съперници стават първите хомосексуални обекти. Обратът настъпва обикновено, след като майката е похвалила някой от синовете. С това е бил възбуден нарцистичният нагон на неполучилите признание и след кратка фаза на силна ревност съперникът е станал любовен обект.
Фройд е краен (а и вече демодиран в много отношения), но така или иначе полярните страсти между децата в едно семейство оставят силен отпечатък върху цялото им бъдеще. Братът на Мадона Кристофър Чиконе например е изцяло обсебен от нея. В книгата си Животът с моята сестра Мадона той я описва като деспотична, самовглъбена и понякога състрадателна жена, която помни “колко малко хората са вярвали в нея”. Според Чиконе, който не крие, че е гей, в миналото отношенията му с Мадона били като в брак:
“Аз последен я виждах вечер и пръв сутрин. Това бяха близки братски отношения, почти като в брака”. Но заради хомофобията си съпругът на сестра му, британският режисьор Гай Ричи, постепенно изолирал Кристофър. Братът таи враждебност и към бившия съпруг на певицата Шон Пен, което сигурно кара покойния Фройд да се усмихва самодоволно от небето.
Но пък великият Пикасо е имал хармонични отношения с двете си по-малки сестри. Особено с Лола, с която се разбирали без думи. С тях художникът не е проявявал деспотичния нрав, който по-късно изпитват на гърба си любимите му. Негови са думите: „Когато гледам заспала жена, не знам какво повече ми се иска – да я събудя или да я убия”. Испанците обясняват безпроблемното детство на Пикасо и сестрите му с липсата на истерия, която по принцип е характерна за семействата от Андалусия, където художникът е роден и израства. Там братята и сестрите изразходват енергията си във фламенко или на коридата и не я трансформират в семейни войни.

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година