Брой 268

Пътуване без куфар

Берлин. Парчета от Стената


Visitberlin.de, снимка

Едно успешно лятно бягство в столицата

Берлин е наистина уникална концепция в световен мащаб и го съзнава. Зрелищното сдобряване между стабилния капитализъм и върлия социализъм продължава да подхранва ентусиазма не само на берлинчаните, но и на всички посетители. Резултатът от немислимия някога фюжън е динамика, креативност, нови хоризонти. Берлин използва специфичната си история и чисто маркетингово, но го прави ненатрапчиво, а и в крайна сметка има сериозни ресурси по темата. Днес мнозина твърдят, че ако имаш интересна идея, която не можеш да реализираш на друго място, тук си добре дошъл да се пробваш! Сигурно затова в немската столица имигрантите от различни страни, включително и западноевропейски, са близо 14 процента. Берлин се предлага свободен, олекотен, оптимистичен. Без префърцуненост и излишна церемониалност. Също толкова симпатични и толерантни са и берлинчаните. Не е рядко срещано явление самите те да те спрат, за да те упътят. С тези мащаби обаче от града не може да се очаква особена компактност. Така че няма друг избор – неколкодневната разходка из Берлин изисква да се пожертват някои места за сметка на други. Ето една съвсем субективна селекция.

Ние познаваме Берлин
В уебсайта на туристическия офис на Берлин www.visitberlin.de се предлага максимално съдействие за всевъзможни детайли около визитата. Включително и практични съвети как да похарчиш по-малко. Изобилието от информация си заслужава прегледа преди пътуване.
Оттам могат да се теглят дори карти на града. С голяма доза чувство за хумор тук заключават „Ние познаваме Берлин”, което е реална предпоставка за доверие.

Райхстагът
Напълно си заслужава да се изчака на опашка, за да се качи човек на терасата. Визитата е безплатна, включително и аудиогидовете, които умело разказват ширналата се отдолу гледка.
Прозрачният стъклен купол, измислен от Норман Фостър, не просто приказно е интегриран в старата сграда. Когато разбереш, че гигантският калейдоскоп от огледала е създаден така, че да регулира светлината дори в заседателната зала на парламента, сигурно ще се възхитиш от изобретателния талант на архитекта. Кафето, бирата или германският геврек имат съвсем различен вкус на уникалната открита площадка на покрива. Почти всеки друг мегаполис би се възползвал и финансово от подобна свърхпривилегирована гледка. Но не, в Берлин това е за всеки и безплатно, което е повече от похвално.

Ampelman и парченца от Стената
След обединението на „двете Германии” Ampelman, човечето в зелено или червено, даващо зелена или червена светлина от светофарите, било на път завинаги да бъде заличено не само от уличното движение, но и от символиката на града. Берлинчаните се обединили и дружно спасили любимия герой. Не само му върнали достойнството, но той вече е един от символите на Берлин. Няколко специализирани магазина го продават в най-различни формати и приложения.
Парченца от Стената под формата на магнит са другият стабилен сувенир. Продават се със сертификат за произход, за да разсеят сериозните съмнения на свикналите на фалшификации туристи. Дали обаче ще повярваш на документа за произход или не – избери сам!

Български адрес
Голям мечок посреща гостите в модерния хотел NH Berlin Mitte с перфектна локация в центъра.
На три минути пеша е Checkpoint Charlie, най-прочутият пропускателен пункт между Източен и Западен Берлин. На панели на улицата е показана експозиция с оптимистичното заглавие Успешни бягства, която нагледно показва как човешката изобретателност може да стигне до истинска виртуозност. Особено когато искаш да избягаш! Документите разясняват как хора са правили истински чудеса, за да преминат Стената. За българите адресът на хотела има и по-специфично значение – отсреща са българското посолство и ресторантът, трикольорите по който и името Кубрат не оставят съмнения за предлаганата в него кухня.

Potsdamer Platz
Това е вероятно мястото, явяващо се в известен смисъл предсказание за бъдещето на големите модерни градове. Световните архитекти са се състезавали да защитят своята визия по темата, а резултатът е внушителен. Sony Center със своята футуристична архитектура – кина, ресторанти, тераси, барове и магазини, е градска реалност, която подсказва какво да очакваме. На някои скокът в бъдещето няма да им допадне, но в Берлин това не е проблем, защото и офертата на богато минало е съвсем наблизо и в изобилие. Днес звучи забавно, че през 1924 година на този площад е бил инсталиран първият светофар в Европа. Иначе познатата ни тоталитарно-комунистическа бетонна архитектура е по-видима в германската столица, отколкото в която и да било друга развита западна страна. От опит знаем, че да бъде защитено подобно творение е наистина трудно и за най-издръжливите оптимисти. И все пак в Берлин ревитализирането на най-неугледната част от близката история дава своите резултати. Тук дори са измислили термина „ostalgie”, или „носталгия по Изтока”.

Линии 100 и 200
Двуетажните автобуси с тези номера са редови линии от градския транспорт, но преминават панорамно през някои от най-интересните гледки на града. Заслужава си возенето от край до край, дори по няколко пъти. Воаяжът с корабче също е препоръчителен, както и гледката от висините на 365-метровата комуникационна кула на Александер плац.

Еast Side Gallery
Дълга и внушителна. Най-голямото останало парче от Стената в момента е най-дългата галерия на открито в света. Художници от цял свят са изразили идеята си за това какво представлява Стената. Останала като символ в миналото, сега тя предлага забавна и поучителна разходка. От другата страна е реката. По нейното протежение са направени зашеметяващи плажни кафенета и барчета. Комбинацията отново е уникална – в централноевропейски мегаполис като Берлин транспортирането към средиземноморската лежерност е почти моментално.

Нефертити и Пергамон
Настанена в самостоятелна зала, зад дебело стъкло и насочен върху нея сноп мистериозна светлина сред приглушената атмосфера наоколо – Нефертити наистина заслужава подобно внимание в Neue Museum. Изящната изработка в комбинация с възрастта от 3300 години оставят повечето посетители без думи. Египет, разбира се, си иска безценното съкровище. Берлин очаквано отказва. Без съмнение след три хилядолетия Нефертити е модерен фактор в отношенията на двете страни.
Друг от главните герои на „Острова на музеите” е Пергамон. Тук съкровищата продължават – олтарът на Пергам, пазарната порта на Милет и вратата на Ищар. В случая историческите рокади се оказват благоприятни за берлинчаните. Руснаците взимат със себе си като плячка забележителния Пергамски олтар, който пресъздава битката на Зевс срещу гигантите. През 1958 година обаче СССР връща на братския източноберлински народ находката. Не на последно място, за да вдигне реномето на „своята” част от Берлин. Сега обаче Турция си иска съкровището от Германия. Богове и простосмъртни чакат продължение на историята.
Към 180-те музеи наскоро бе прибавен още един, изцяло посветен на най-популярния герой на местната кулинария. Разбира се, далеч по-вкусно и практично е да излапаш някой от прословутите
германски кремвирши Currywurst, които са навсякъде, включително и на „живи” щандове – про-
давачи, преметнали на гърба си поднос с примамливо ухаещия хотдог.

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година