Брой 274

Идейно

Големи жени


Габи Месина, снимка

Не са фотомодели или актриси. Не са известни. И съвсем не са млади. Което почти автоматично ги лишава от вниманието на медиите. В най-добрия случай биха попаднали в някой материал за проблемите на третата възраст.

Но нищо от това не се случва в проекта Grandes mujeres на аржентинската фотографка Габи Месина. 32 жени на възраст между 70 и 80 години застават пред обектива и гордо се превръщат в героини на собствената си история. „Бабите”, както тя нежно ги нарича, излъчват светлина, цвят, деликатност, виталност, спокойствие. От тях лъха едновременно величественост и семплост. Красотата на възрастните жени. Достойнството в хода на времето. Ценността на изминалите години. Смисълът на опита. В тези жени всеки би могъл да разпознае собствените си баби.

Габи снима своите баби модели в продължение на две години. Отначало залага на собствената си интуиция. Усеща, че й е необходима по-интимна връзка с възрастните жени. За целта отива на гости на всяка поотделно. В разговорите, най-често на чай, домакините започват да разкриват историите си. Така жените и фотографката престават да си бъдат непознати. „Наслаждавах се на историите, които разказваха. Всяка една имаше различен житейски опит и идентичност, които се опитах да пресъздам с максимално уважение”.

После идва ред на сценария и декора, а всекидневието се смесва с изкуството.
Габи се захваща за работа. С тяхно позволение фотографката размества домовете на жените. Сваля картини, мести дивани и фотьойли. Не добавя нищо, но държи и да няма нищо, което да отнеме внимание от тяхната индивидуалност на портрета. Най-важното е физиономията на героинята. С един образ трябва да бъде разказана нейната история. А „спасените” от чистката дребни предмети само помагат да се пресъздаде семейната атмосфера. Моделите са с различен произход и социален статус. Само няколко от тях са близки на Габи. Това, което свързва всички обаче, са обичта и съпричастността. „Без съмнение годините ти помагат да общуваш по-добре с вътрешното си Аз. Това се казва мъдрост! Жени които могат да се обърнат и да погледнат изминатия път”.

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година