Юли 2012 • Брой 14

Зелено време

Кой мисли вместо теб?

В СЕЗОНА НА АКТИВНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ОТКРИТО ДА ПОГОВОРИМ ЗА ОНЕЗИ МОМЕНТИ ОТ ЛЯТОТО В ГРАДА, КОГАТО РАЗЧИТАШ САМО НА КРАКАТА СИ

 

Улицата през лятото може да бъде повод за вдъхновения, срещи, спорт и изкуство. Ще ти представя три възможни алтернативи на спорта в градски условия, три начина да се почувстваш волен и щастлив или просто да срещнеш себеподобни. Да започнем от хората, които се надявам да виждаш все по-често по нашите улици – велосипедистите.

 

ВелоРеволюция

Карането на велосипед набира все повече скорост. Поддръжниците на този начин на придвижване постоянно се увеличават, опитвайки се да променят нагласите на обществото и да извоюват минимума от удобства.
Скоро в София се проведе поредното велошествие, организирано от Велоеволюция. Целта на инициаторите отново бе да покажат колко много хора се придвижват из града с колела без нормална инфраструктура за тях.
„Велошествията за мен са начин да подкрепиш идеята и да покажеш, че те има. С тях надъхваш хората да си кажат: „Колко е яко!“ и сериозно да се замислят да си купят колело или да извадят колелото от мазето и да станат част от тази голяма и усмихната общност.” Споделя ми го Иван Иванов, студент от София.
Един от основните двигатели на подобни инициативи като Нощна разходка на София и Неделя сутрин на колела в България е Вячеслав Стоянов – основател на фондация Фактор. Той подкрепя велодвижението в страната с личен пример. Първият път, когато го срещнах, беше преди година и половина при завършването на обиколката му на Средиземно море. Докато приближаваше към финалната точка, едно от първите неща, които се забелязваха отдалеч, беше надписът върху дисагите му: „Think!” – негово лично и на фондацията мото. На въпросите на посрещачите дали е имал здравословни проблеми с климата през есенните месеци от обиколката той отговори приблизително така: „Няма нужда да финансираме със собствени средства фармацевтичните компании. Редовното движение е най-доброто лекарство и профилактика за организма. Мислете за тялото си и се грижете за него.”
На същата вълна е и Петър Драганов, който предпочита да кара в малки групи с опитни колоездачи и в добре организирани турове. Според него може да се кара във всякакви условия, стига вятърът да не е „ураганен”. Това казват и други заклети фенове на колоезденето.
А ти дръж колело на терасата или в мазето. Когато времето е приятно и си в настроение, помисли дали пък да не отидеш с колело до работа или на училище. Прави го, когато имаш време да се порадваш на улиците, парковете и хората около теб.
Ако искаш да се включиш във велошествията: velobg.org и www.factor-foundation.org

 

Спайдърмен в града

Откривам следващата възможност за оползотворяване на времето, прекарано в града, този път за екстремно спортно преживяване – фрийрън. Фрийрънът се състои от два основни компонента: паркур – скоростно преодоляване на препятствия от градската среда по даден маршрут, и трикинг – изпълнение на акробатични номера в движение.
Гид в тайните на фрийръна ми е Георги Господинов. Запалил се е по този уличен спорт, както и повечето почитатели на уличната култура, чрез клипове и филми в мрежата. Откакто е в София, Георги тренира заедно с приятели в междублоковото пространство на Зона Б-5, около НДК, край подлези и понякога в паркове с рампи за скейтъри и байкъри. Споделя, че според него Англия е страната с най-подходящи условия за фрийрън заради архитектурния стил – множество огради, сгради с различна височина, близки една до друга стени – всичко, което създава у теб желанието да се преметнеш през него, да се оттласнеш, да прескочиш или изкатериш. Освен с физически способности фрийрънърите впечатляват и с умението да импровизират. Полето за проява на креативност е огромно, тъй като вариантите всяка среда да бъде „оползотворена” са безброй.
Фрийрън е привлекателен за много деца и младежи, изглежда красиво, а в същото време е сериозно изпитание за физиката и волята. Това, което младите нинджи е добре да запомнят, ако искат да станат стари нинджи, е да загряват добре преди всяко натоварване – то може да бъде доста интензивно, внезапно и често – неочаквано.
Налагат се редовни тренировки и в гимнастическите зали. А това е най-вече въпрос на самодисциплина. Обувките с дебели и меки подметки също помагат. Но за начинаещите най-важното е да не прибързват със сложни елементи,  за които реално още не са готови.
Уличните спортове са за онези хора, които действително обичат предизвикателствата и ги намират навсякъде около себе си, които са готови да изпробват себе си срещу всичко.
Виж още за фрийрън на: www.freerunbg.com и www.facebook.com/Freerunbulgaria

Танцувай с мен

За връзката между уличната култура, спорта и танците разговарям с двама брейк танцьори – Ердал Еваз и Александра Шабаркова. Той се описва като човек на движението, на активния начин на живот. За нея, професионална балерина и брейкър, успехът на един танцьор се корени в постоянството, дисциплината и, разбира се, таланта. Александра мисли, че един ден е напълно възможно да съществува обща форма между балета и брейка, тъй като  всичко се пречупва през призмата на новото, модерното и различното. Ердал я допълва: „Научих, че брейкът (b-boying) е част от нещо по-голямо. То е култура и  начин на живот. Продължавам да научавам интересни неща за произхода на танца, за идеите.”
Ердал ми разказа още, че у нас има много практикуващи, като отделните групи са почти във всеки един голям град, а в някои има и повече от една. Има дори и групи с дълга история, традиции и фенове. А ако и ти си от онези, които искат да започнат да танцуват брейк, запомни един от съветите на Ердал: „Може да е много трудно, но няма човек, който да не е успял. Има само такива, които са се отказали малко преди да усетят.”
Повече за брейка от Ердал Еваз: www.facebook.com/airdodancer

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година