Брой 2

Зелено време

ПОДХОДЯЩИТЕ ЦВЕТЯ - НА ПОДХОДЯЩО МЯСТО


В динамичната среда на забързаното ни ежедневие, без грам свободно лично време, домът ни трябва да е убежище, в което да се отпускаме и презареждаме с положителна енергия. Импровизирана градина у дома - това е мястото за създаване на естествена красота и изразяване на индивидуалността ни. Цветята и грижата за тях като че ли възвръщат загубената в натоварения ден вътрешна хармония.

Философията на фън шуи, китайско учение за благоприятстващо духовните ни потенции оформяне на дома, внася равновесие в околната среда и подобрява живота ни. Осъзнато или не, всеки сам открива някои от принципите на тази древна мъдрост. Интуицията ни често “знае” по-добре от нас, кое е правилно, достатъчно е само да се вслушаме в гласа на вътрешната ни потребност. Фън шуи е чистият стремеж към хармония между човека и обкръжаващата го среда. Логиката на основните му принципи е проста, защото произлиза единствено от природните закони.

В домa
Основната идея на фън шуи как да подредим дома си хармонично и здравословно отделя голямо внимание на растенията, като ги класира според формата на листата, и препоръчва поставянето на точно определени растения в различни точки от интериора. Без да се влияят от фън шуи, много от западноевропейските архитекти проектират в апартаментите прозорци-градини, които се явяват връзка на съвременния човек с все по-липсващата му природа.
Всяко растение има своя характер и специфични изисквания. И както в живота двама сами по себе си симпатични наши приятели не се понасят един друг, така и две растения, поставени едно до друго, понякога са в пълна дисхармония. Точно както при взаимоотношенията между хората, проявата на внимание към индивидуалното развитие на всяко растение е много важна. Не всичко, което е добро за един, е добро за друг и като че ли вътрешната ни толерантност да възприемаме различията ни дава възможност да поддържаме една богата и разнообразна растителност както в апартамента, така и в гради­ната около дома.

Още за отношението на фън шуи към декоративните растения - в брой 2 на списание Стандарт За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година