Брой 39

Зелено време

ОЧИТЕ НА ДОМА


Емил Бонев, снимки

Ако отвориш някоя енциклопедия или тълковен речник, ще научиш, че прозорецът е просто отвор в стената на сграда, предназначен за достъп на светлина и чист въздух. Прозорец също така бил и всеки остъклен отвор, осигуряващ визуален контакт с вътрешността на даден обект, както и приспособлението за затваряне на този отвор. Суховато, нали?

„Прозорецът е моята врата”, пееха някога Тангра
А по времето, когато момчетата от групата още се надигали на пръсти, за да гледат през прозореца, се случила една среща между един стар професор - преподавател по изобразително изкуство, една млада студентка и един прозорец. Студентката била дошла от някакво малко градче. Била много талантлива, но картините й били някак мрачни и все не можела докрай да разгърне уменията си. Професорът много се ядосвал на момичето и един ден решил да отиде в квартирата й, за да си поговори лично с нея и да разбере защо тя така и не се вслушва в напътствията му. И когато пристигнал – оказало се, че момичето живее в една стара сграда близо до Академията – то го поканило притеснено в своята малка стаичка и го настанило да седне на единствения стол в нея. Стаичката била много мъничка, може би три-четири квадратни метра – някогашна тоалетна, приспособена за живеене. Но най-страшното било, че тази тясна стаичка имала само едно миниатюрно прозорче някъде горе, почти до високия таван, и от него се процеждал само тънък блед лъч следобедна светлина.

Прозорецът е картината на твоя дом
И представи си какво виждат хората в нея, какво научават за художника. Защото домът много често издава характера, мечтите и страховете на притежателя си. Какво ли казва за теб твоят прозорец, ако е с мътни прашни стъкла, по които личат следи още от миналогодишните големи дъждове, с усукани или полусмъкнати пердета, пукнат и залепен с тиксо? Прозорецът е не само един отвор, през който гледаш към задния двор или към заснежените върхове на близката планина. (Тук дори и дума не става за нещата, които виждаш да се случват в спалнята на съседите отсреща.) Той наистина е картината на твоя дом.
Най-добре са осъзнали това холандските жени, които водят истинска война за това, коя от квартала ще има най-красивия, най-чист и най-добре подреден прозорец. Ще попиташ – какво толкова има да се подрежда един прозорец – измиваш го, закачаш чистите завеси – и готово! Да, но холандките садят под прозорците си разнообразни растения, които да пасват по цвят и форма, редовно боядисват рамките в различни цветове, а зад стъклото подреждат невероятни инсталации от плодове, красиви съдове, свещи, аквариуми със златни рибки или каквото им дойде наум. Да не говорим, че всеки ден пердетата изглеждат различно – веднъж са драпирани, друг път са спуснати свободно, набрани с панделка в цвета на растенията под прозореца, или липсват, за да се открие гледка към уютно подредената всекидневна. И всеки ден холандските домакини от по-малките градчета отиват на „разузнаване” – за да видят какво са сътворили съседките и каква нова идея може да им хрумне на тях самите.

Есето за отворите към света (на дома и душата) продължава на страниците на Стандарт За ХОРАТА, брой 39

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година