Брой 42

За ХОРАТА 100

МАГАРЕШКО МЛЯКО Е ТАЙНАТА НА 116 ГОДИНИ ЖИВОТ


Соледад Мора, снимки

За ХОРАТА гостува на най-възрастния човек в света
Мария Естер Ередия Лекаро де Каповиля не яде червено месо, не ползва бастун и неизменно танцува валс на рождените си дни

“Та баба ми е на 115!”
Някъде в началото на 2005 еквадорката Катерин Каповиля, живееща в Маями, случайно прочита в книгата Гинес, че най-възрастният човек в света е на 114 години. “Как така? Та моята баба е на 115!”, учудва се тя пред приятелки и се заема да го докаже. Свързва се с централата в Лондон, после подхваща дългия поход към рекорда – документи, извлечения, преписи, копия, регистрации...
“Вероятно в самия Еквадор има хора и на по 120 години, ама не могат да го докажат. Регистрациите от онова време са доста условни. Немалко са вписани в листите вече в напреднала възраст”, ни каза по този повод Анибал Каповиля, баща на Катерин и най-малък син на рекордьорката.
Междувременно, докато тече кореспонденцията с Гинес, нищо неподозиращата Мария Естер Ересия Лекаро де Каповиля отпразнува 116-ия си рожден ден. По отколешна традиция 14 септември е ден, в който се събира цялата фамилия и се слуша валс - любимата музика на юбилярката. Малко по-късно от книгата на рекордите пристига вест, която по магически начин променя живота на всички: доня Мария Естер ще бъде включена в новото издание като най-възрастния човек на планетата.

“Сутринта фризьорката, следобед вие”
Днес цял Гуаякил знае двуетажната къща в квартал Урдеса Сентрал, където живее доня Мария Естер. Да се влезе в нея обаче никак не е лесно.
Първият контакт е по телефона и е с Ирма Каповиля де Саенс, 79-годишната дъщеря на столетницата, която в собствения си дом е поела грижите за майка си още от овдовяването й през 1949. Тя преценява кого да допусне за среща и кого не.
“Светът сякаш полудя, след като се разпространи новината. Категорично отказваме участие в каквито и да е реклами, а напоследък и срещи с медиите. Миналата седмица в един ден й правиха интервюта от 11 сутринта до 7 вечерта. Тя издържа, ама не бива да го допускаме, изтощава се”, оплака се госпожа Ирма Каповиля де Саенс. В крайна сметка склони: “Добре, заповядайте в петък, ала следобяд, в три, сутринта ще идва фризьорката на майка ми”.
Така в уречения час се озовахме в обширен хол, чиито стени бяха отрупани със снимки, картини и сувенирни чинии. Посрещнаха ни трите живи деца на рекордьорката – Ирма, Илда (81 г.) и Анибал (77 г.). Тук е и снахата Маруха Айлуардо. “Сега ще доведем мама – каза Илда Каповиля де Икаса. – Допреди две години танцуваше валсове на сбирките ни, но вече се нуждае от помощ, за да се придвижва. Въпреки това не иска и да чуе за бастун.”

“Никакъв спорт, само танци”
Облечена в рокля на цветя, някак миниатюрна сред големия фотьойл, Мария Естер Ередия Лекаро де Каповиля вижда без очила, но е със значително намален слух, затова е нужно да й се говори много силно и отблизо. Отвръща бавно, провлачено, някак уморено, малословна е, замисля се над думите, понякога бърка имена и факти, ала като цяло на паметта й биха могли да завидят хора, доста по-млади от нея.
Питам я дали има талисман, нещо, което я е пазило през годините. “Бог”, отвръща тя и немощно сочи към спалнята си, където над леглото е закачена огромна картина, изобразяваща Христос. “Няма ден, в който майка да не се е молила на Господ”, допълва Ирма Каповиля.
Доня Мария Естер никога не е практикувала какъвто и да е спорт, никакви упражнения, само танци, “валс”, уточнява. Не е капризна на ядене – “каквото се сложи на масата, това ям”, и все пак предпочита сирене, супа от фиде и сладолед. От друга страна, отбягва червеното месо, ама не защото е вегетарианка, просто не й харесва. От малка та чак до ден днешен пие прясно магарешко мляко, споделя и съвсем леко свива рамене на въпроса дали на това се дължи дълголетието й: “Сигурно това ще да е”.
Хобитата й са да рисува, да свири на пиано и да събира ветрила. Уви, останали са й само ветрилата. От картините й е запазена само една – лястовица в полет на фона на идилична природа, която снахата Маруха Айлуардо е окачила в къщата си в Ню Йорк. А колкото до свиренето – “ръцете й отдавна вече не са така пъргави, макар че изобщо не треперят, напротив – борави с вилицата и ножа като млада госпожица”, хвали я най-голямата дъщеря Илда Каповиля.

Ако искаш да опознаеш най-възрастния човек на света още по-отблизо - разлисти брой 42 на списание Стандарт За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година