Брой 42

Нещата отвътре

НАЙ-ДЪЛГОЛЕТНИТЕ НАРОДИ


Учените отдавна са установили, че човешките същества са програмирани да живеят около 120 години. За сметка на това те живеят средно около 60, да не кажем, че и по-кратко. Въпреки всичко има нации, средната възраст на които сериозно се доближава до тази граница. Кои са те?

В класацията по дълголетност водят японците. Благодарение на нежната половина от населението, разбира се. Японските жени имат средна продължителност на живота около 85,3 години. Сред мъжете пък най-дълголетни са исландците, които живеят средно по 78,7 години. По-нататък в класацията са жителите на Хонконг, жителите на ЕС и шведите със средно 78 години живот. Засега това са най-дълголетните народи - явно комбинацията от чиста природа, висок стандарт и философия на спокоен живот е изключително печеливша.
В момента в Япония живеят над 25 500 столетници, а преди 40 години те били само 153. Според статистиката това означава, че в момента на всеки 5000 японци се пада по един столетник. Който е доста вероятно да живее на остров Окинава. Изследвания на дълголетието на жителите показват, че на острова има четири пъти повече столетници, отколкото в която и да е друга точка на света. Средната продължителност на живота там е 80 години за мъжете и 86 години за жените, което си е своеобразен рекорд. Окинава е царство на вечното лято, буйната растителност и богатите на корали топли океански води. Този тихоокеански остров има собствен колорит, различен от останалата част на Япония. В далечното минало Окинава е бил малка държава с името Кралство Рюкю, която се намирала под китайски протекторат. След Втората световна война пък островът 27 години бил под управлението на САЩ. Според учените дълголетието на окинавците се дължи на климата и качествената храна, на специфичните им генетични особености, които засега остават тайна, както и на здравата политика за профилактика на заболяванията, която японското здравно министерство налага.

Още изненадващи факти относно най-дълголетните народи сме ти приготвили на страниците на списание Стандарт За ХОРАТА - брой 42

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година