Брой 42

Уикенд посоки

ШИРОКА ЛЪКА И ШИРОКИТЕ РОДОПСКИ СЪРЦА


Емил Бонев, снимки

Искаш ли да чуеш какво си говорят боровете, да си починеш сред тихия ромон на реката и да се пренесеш в друг свят с помощта на дълбокия глас на гайдата. Ако идеята ти за ползотворна почивка включва изброените дотук неща, защо не посетиш родопското село Широка лъка.

Как се гони злото
Всяка година в първите дни на март в селото се провежда традиционният кукерски празник Песпонеделник, на който идват не само гости от цялата страна, но и много чужденци. Няколко месеца преди събитието младите мъже от селото се подготвят за него. Изработват или поправят кукерските костюми, за да са техните най-страшни, най-интересни и с най-уникални елементи. Кулминацията на тържествата е свързана с гостуването на кукерски състави от цяла България и последвалите ги всенародни тържества. Древният езически обичай, обогатен с християнски елементи, се изпълнява вече десетки години и е посветен на молитвите за плодородие, изобилие и здраве.

Как се посрещат гости
Още навремето моята баба ми е разказвала, че ако замръкнеш в Широка лъка, на която и врата да почукаш, все ще те приютят. И не само ще ти дадат подслон, а ще направят и богата родопска трапеза в твоя чест, ще те почерпят с родопски клин, смилянски боб и домашно приготвен хляб. Такива са и до днес местните жители, с големи и отворени сърца. Може би тази гостоприемност е причина все повече туристи да избират Широка лъка и околните села – Гела и Стойките, за почивка и разходка.

Още за атмосферата и обичаите в Широка лъка - на страниците на списание Стандарт За ХОРАТА - брой 42

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година