Брой 47

Пътуване без куфар

ПАРИ ЗА СТРАХ


Днес на мода са „страшните” забавления. Психолозите твърдят, че това е нормален стремеж. Някога бабите разказвали на децата приказки за какви ли не чудовища и страшилища, а днес всеки се бори да снима най-страховития филм, да построи най-високия катапулт, да разкаже най-зловещата история. Този път страхът няма граници. Но винаги има неочаквано и още по-ужасяващо продължение.
Все пак, ако си почитател на подобен род развлечения, ето няколко места, които няма как да не посетиш.

Дългото свободно падане
The Tower of Тerror
(Кулата на ужаса) в парка на MGM Studio в Орландо е построена през декември 1997. Тя е „глътнала” повече от 600 тона стомана и 16 милиона долара, а 150 товарни камиона са били нужни, за да докарат на строителната площадка материалите за изграждането й. Кулата е висока 115 метра, а футуристичният карт, който вдига 15-те пасажери към върха, тежи цели 6 тона. От височина 115 метра любителите на силни усещания падат надолу с луда скорост цели 9,6 секунди – опитай се да преброиш дотолкова, не е малко. Същите луди глави могат и да бъдат „изстреляни” в небето с друг карт, който за 3 секунди ускорява от 0 до 165 километра в час. Казват, че електричеството, необходимо за реализацията на такова вълнуващо преживяване, би могло да захранва цяло малко градче в продължение на 7 секунди. А у теб колко ли адреналин ще произведе?

Нещо те дебне зад ъгъла
Наричат Орландо световна столица на развлеченията, но жителите му май са попрекалили. Едно от най-„забавните” изживявния, заради които градът се изпълва всяка година с туристи, е шоуто на ужасите Terror on Church Street. Самата Church Street си е най-обикновена улица на нощните забавления, по която обаче най-неочаквано можеш да откриеш, че някой вампир или зомби (разбира се, според холивудските представи за тях) те дебне зад ъгъла. Още по-неприятно ти става, когато тъкмо си се отърсил от стряскащото преживяване и пред лицето ти внезапно се появи любимият герой от фимите на ужасите Фреди Крюгер.

Писъкът на скоростта
Увеселителният парк Фуджикю хайленд не е за слабонервни посетители. Ще си кажеш – нищо особено – просто някакво си скоростно влакче. Но по дългото 1200 метра трасе вагончетата се движат със скорост 172 километра в час, докато преодоляват 90-градусовите спускания, при които разстоянието между най-високата и най-ниската точка е 52 метра. Ужасяващо – само докато го пиша и си го представям, знам – никога няма да се кача на това нещо! Но повечето хора не са като мен и затова смело се редят на опашка, за да изпитат налягането от 4G, съпоставимо само с това, което изпитват пилотите на реактивни самолети. Иначе природата наоколо е прекрасна. Паркът се намира на 100 километра от Токио, а от повечето му точки има прекрасна гледка към планината Фуджи.

Още няколко световни центрове за ужасяващи "развлечения" са представени в брой 47 на списание Стандарт За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година