Брой 47

Зелено време

ЗАЩО НЕ ПОСАДИШ ДЪРВО?


Древна китайска поговорка гласи: "Ако искаш да бъдеш щастлив три часа, напий се! Ако искаш да бъдеш щастлив три дни, ожени се! Искаш ли да бъдеш щастлив цял живот – създай своя градина!” за да почерпиш идеи и мотивация за собствен зелен свят, ето малко данни откога датира любовта на човека към озеленяването.

Някъде по света винаги са съществували градини. Там, където се е развивала цивилизация, човекът винаги е опитвал да подреди природата “за себе си”. Растенията са може би най-важното нещо на света, те не се нуждаят от нас, но ние не можем без тях!
Цветята не правят изключение. Египтяните поднасяли цветя като жертвоприношение на своите богове. И всеки път увивали около ръката си едно синьо водно цвете. Будистите и до днес слагат цветя пред изображението на Буда. Ацтеките украсявали с цветя храмовете си, където изваждали сърцата на живи пленници. Персийското название за градина, от което е произлязла западната дума “paradise”, е пренесено в Гърция от Ксенофон. Paradise (рай) всъщност означава градина.
Преди 5000 години в Китай вече са съществували градини. Терасовидни възвишения, от които се спускали ручеи, мостчета; малки, покрити с цветя островчета, наречени “острови на безкрайно щастие”, пагоди по брега и, разбира се, много птици сред тях. Китайският император Хинг-Минг сам се е занимавал с цветарство, което по това време било символ на власт. В градините на Пекин има божури, отглеждани от стотици години насам. Един цвят от божур се е продавал за сто златни унции. (В Древен Китай баба ми би била много богата жена!)
В Древния Египет пък не било обичайно да се носят цветя на домакинята, а обратно - слуга дарявал пристигналите гости с лотосов цвят. След това гостите се закичвали с венци и огърлици, сплетени от цветовете, а в гостната най-важна украса били вазите с лотоси. На трапезата в най-изтънчените ястия присъствали благоуханни масла от лотосов цвят. Градините се намирали във вътрешни дворове. Дървета в редици заобикаляли дома, пред който често имало езеро с лотоси, различни риби и водни птици. Понякога езерата били толкова големи, че по тях можело да се плава с лодка. Пълнели се с вода от Нил чрез специални канали.

За устройството на градините във Вавилон и далечния Изток прочети в брой 47 на списание Стандарт За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година