Брой 61

Уикенд посоки

КРЕМИКОВСКИ МАНАСТИР "СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ". ВХОД КЪМ НЕБЕТО


Емил Бонев, снимки

Кремиковският манастир Свети Георги Победоносец е разположен на южния склон на Стара планина, в местността Градището – над столичния квартал Кремиковци. Строен е по времето на цар Иван Александър, през XIV в., и е част от т. нар. Софийска Света гора.

Сухата история
Когато през 1382 година София паднала под турска власт, манастирът бил разрушен. Възстановил го в 1493 местният болярин Радивой в памет на починалите си деца – Тодор и Драгана. В преддверието на старата малка църква още е запазен ктиторският портрет на осиротялото семейство – бащата с макета на сградата в ръце, съпругата му и малките покойници.
И с още една останала в историята смърт е свързан манастирът. След разпръскването на Ботевата чета тук подирил убежище вторият й знаменосец - Димитьр Стефанов-Казака. За да предпази обителта от обикалящата потеря, игуменът дал на беглеца храна и го отпратил на тайно място в гората. Но след няколко дена четникът бил открит, измъчван и посечен.
После манастирът бил запуснат за дълги години. Възродил се отново след Освобождението, но вече като женски. До 1947 там живеели и се занимавали със земеделие и отглеждане на животни 32 монахини. В 1947 те били отпратени и в манастира се настанили военни. Когато си тръгнали, след тях останали замазани с вар стенописи и поражения от пожари, библиотеката изчезнала.

По-нататъшната съдба на светата обител ще научиш от брой 61 на списание Стандарт За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година