Брой 80

Уикенд посоки

НЕБЕСНИ ХРАМОВЕ


Емил Бонев, снимки

Да се изкачваш все по-високо и по-високо, да видиш Земята отгоре и да се почувстваш близо до небето, такова е усещането, когато си на едно от най-впечатляващите места – скалните манастири в Метеора.

Пътувахме с кола от Атина за Солун и все още под впечатленията от гръцката столица и околностите, бяхме отворили сетивата си за нови, интересни и запомнящи се места. Първото такова, в което спряхме, беше китното градче Каламбака. На фона на августовските горещини това място беше като мираж с неговите сенчести улички, миниатюрни фонтани и белосани къщички с мушката по прозорците. Уютно сгушено в престилката на огромни скали. Улиците бяха пусти заради жегата и решихме да спрем в първото по-хладно кафене и да изпием по една студена лимонада. Местните не бяха много разговорливи, затова след кратка почивка отново потеглихме към скалните манастири.
Пътят дотам се виеше като огромна нагъната змия, полегнала на припек, а колкото по-високо се изкачвахме, толкова по-зелен ставаше пейзажът. Знаехме, че отиваме на едно от най-посещаваните места в Гърция и това още веднъж се доказваше от дългите колони автомобили, с които се разминавахме. Не така е било обаче във времето от средата на XVII век до 30-те години на миналия. Тогава в манастирите са живеели единствено монасите отшелници, а мястото е било почти недостъпно за обикновен посетител. Това е най-сигурното убежище за търсещите уединение и спокойствие, а достъпът до манастирите е бил единствено чрез въжени стълби и плетени кошове, които се спускали и изтегляли с помощта на дебели въжета.
Сега, няколкостотин години по-късно, отвсякъде се стичат тълпи от хора за да се докоснат до религията и да усетят силата на вярата. А на това място тя сякаш е по-голяма и въздействаща.
Първият манастир, в който влязохме, беше Св. Стефан. Пътят до него минава през мост, направен над дълбока бездна и свързващ манастира с основния път. На входа ни очакваха служители, които учтиво ни помолиха да се облечем, така че да не нарушаваме нормите на това място (забраните за дрехи без ръкави и къси поли и панталони се спазват много стриктно).

Още по темата - в брой 80 на списание За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година