Брой 92

Уикенд посоки

ХРАМ "СВ. ТРОИЦА". В СПОКОЙНАТА ПРЕГРЪДКА НА ВРЕМЕТО


Емил Бонев, снимка

Беше хладен и сив ден, от онези, в които ти се иска да тръгнеш нанякъде, без да знаеш накъде и кога ще стигнеш. Иска ти се да отидеш на място, на което ще намериш себе си, ще се освободиш от тежестта на настоящето и ще се почувстваш пречистен от всичко пошло. Има такова място и само около час след като излязохме от София се озовахме точно там, пред вратите на Етрополския манастир. Скрит в прегръдката на планината и спокойно очакващ своите посетители, манастирът се оказа точно убежището, в което можеш да намериш отговори на въпроси, които не ти дават мира.

Основана вероятно някъде през XII век, понастоящем обителта е постоянно действащ мъжки манастир. Според преданията в търсене на покой и усамотение св. Иван Рилски се е установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, намираща се над Етрополе. Не след дълго обаче близостта на населеното място го принудила да напусне своята обител и да се установи някъде дълбоко в Рила планина, далеч от хорската суета. Тогава населението на Етрополе приело мястото за свято и положило основите на манастира Варовитец.
По-късно, както се случвало с по-голяма част от манастирите, по време на османското владичество светата обител била опустошена, а монасите - принудени да напуснат. Тогава манастирът потъва в забвение векове наред.

Още по темата - в брой 92 на списание За ХОРАТА

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година